Isolatie

Tonen als Foto-tabel Lijst

36 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Isolerend of reflecterend?

Bij Chargertech maken wij onderscheid in 2 soorten hittewerende materialen, de isolerende materialen die direct om het hete deel heen gaan en de warmte binnen houden en de reflecterende materialen die gebruikt worden om bepaalde onderdelen koel te houden. 

De isolerende materialen worden veelal gebruikt om de turbo en uitlaat te isoleren, de reflecterende materialen worden voornamelijk gebruikt op het schutbord, in de tunnel of op een hitteschild.

Hittewerende band:

Een van de meest gebruikte isolerende materialen is de hitteband. Deze wordt om uitlaatdelen heen gewikkeld om de warmte zo veel mogelijk binnen te houden. Van deze band zijn er 3 varianten beschikbaar:

De meeste uitlaten worden maximaal slechts 800 graden waardoor ook alle soorten tape te gebruiken is. Door de uitlaat hiermee te isoleren is er niet alleen minder warmte in de motorruimte maar blijft de stroomsnelheid in de uitlaat ook hoger wat de prestaties ook enkel ten goede komt. 
 
Naast de toepassing voor de prestaties kan de tape ook gebruikt worden om de uitlaat verder te isoleren wanneer de afstralende warmte in het passagierscompartiment zou doordringen. Bij motorfietsen is het ook mogelijk om de tape te gebruiken om het risico op brandwonden te verminderen en natuurlijk voor de looks!

Verwerking:

De hittewerende tape kan het beste van achter naar voren om de uitlaat worden gewikkeld zodat de invloed van de rijwind kleiner is, bij auto's zou dit ook andersom kunnen worden aangebracht voor het gemak maar bij motoren wordt dit wel sterk geadviseerd. De tape dient iedere keer half over de vorige wending heen te komen zodat er een egale laag ontstaat. Het is zeer belangrijk dat er geen kieren ontstaan waarbij de uitlaat zichtbaar zou zijn! Kleine open plekken tussen de tape door leveren hittespots op waardoor de slijtage van de uitlaat sterk toe neemt. 
 
Het wordt vaak geadviseerd om de tape nat om de uitlaat heen te wikkelen, dit maakt het makkelijker om deze er strak omheen gewikkeld te krijgen. Droog aanbrengen kan ook maar dan moet deze wat strakker aangetrokken worden. De eerste keer dat de hittewerende tape op temperatuur komt rookt deze enorm, dit kan dusdanig extreem zijn dat het zicht tijdens het rijden sterk wordt beperkt, dit wordt dan ook sterk afgeraden! Mocht er geen mogelijkheid zijn om het voertuig tijdens deze eerste keer op temperatuur komen te laten staan is het advies om de snelweg op te gaan zodat de rook weg kan waaien. Nadat de tape 1 keer goed op temperatuur is geweest stopt het roken.
 
Om te bepalen hoeveel meter tape u nodig heeft is de diameter van de uitlaat en de lengte van het in te pakken deel van belang. Onderstaande tabel geeft een grove indicatie van hoeveel lengte tape per meter uitlaat nodig is. In de tabel is uitgegaan van tape van 50mm breed.

Diameter uitlaat  Meters uitlaatband / 1M uitlaat
38mm 4,8m
45mm 5,7m
51mm 6,4m
57mm 7,2m
60mm 7,6m
63mm 8,0m
70mm 8,8m
76mm 9,6m
89mm 11,2m

 

Voor een standaard 4-cylinder uitlaatspruitstuk is een rol van 10m x 50mm voldoende.

Turbo isolatie:

Ondanks dat een turbo een enorme hittebron is in de motorruimte is deze helaas niet makkelijk middels de hittewerende tape in te pakken. Voor deze toepassing hebben wij speciale turbo hoezen in het assortiment welke om de turbineschelp heen geplaatst kunnen worden. Een turbo profiteert er nog extra van als de temperatuur aan de uitlaatzijde hoger blijft aangezien warme lucht een groter volume heeft en de turbo daardoor ook sneller op gang komt en meer toeren kan maken.

Mocht u twijfels hebben welke maat hoes bij uw turbo past dan mag u altijd contact met ons opnemen!

Reflecterende matten:

Door het isoleren van delen kan de temperatuur in de gehele motorruimte worden teruggedrongen maar wanneer er daarnaast specifieke onderdelen zijn welke er van profiteren om extra koel te blijven dan kan hier beter gebruik worden gemaakt van de hitte reflecterende matten.

Door de gebruikte materialen zijn deze matten zeer goed in het weerkaatsen van stralingswarmte.
De standaard matten hebben al een groot effect maar de goudkleurige matten staan er om bekend nog veel meer straling te weerkaatsen. 

Meer informatie?

Heeft u nog twijfels over welk product voor uw toepassing het beste geschikt is? Wij horen het graag en helpen u met alle plezier verder!